ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Υπόψη:    ΥΠΟΥΡΓΟΥ     Κου Κουτρουμάνη Γεώργιου

Κοιν. :      Ειδ. Γραμμ. Σ.ΕΠ.Ε. Κου Χάλαρη Μιχαήλ

                         Αθήνα 16/11/2011     

Αριθ. Πρωτοκ.: 191

 Αξιότιμοι κύριοι:

 Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την παρέμβαση, που σας έχει κάνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σχετικά με την αίτηση τρίμηνης παράτασης στην προθεσμία κατάθεσης των ετήσιων καταστάσεων των απασχολούμενων των επιχειρήσεων, στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Απορούμε πως είναι δυνατόν τα Επιμελητήρια να ανακαλύπτουν τώρα την νομική υποχρέωση των επιχειρήσεων για τον θεσμό της Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας; Πως ζητάνε παράταση της παρανομίας; Η άποψη μας συντάσσεται με τα δημοσιευμένα σχόλια αναγνωστών στην ηλεκτρονική εφημερίδα lamiastar.gr που σας τα αποστέλλουμε συνημμένα.

ΣΧΟΛΙΟ 1

«Κύριοι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναρωτιέμαι πως τολμάτε να ζητάτε πίστωση χρόνου για να ολοκληρώσουν τον κύκλο των σεμιναρίων του Τεχνικού Ασφαλείας οι εργοδότες ? Η εφαρμογή του θεσμού της Ασφάλειας και Υγιεινής της εργασίας κοντεύει τα δέκα χρόνια. Ακόμη πίστωση χρόνου θέλετε? Τόσα χρόνια παραδέχεσθε οτι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις σας εργάζονται σε συνθήκες που κανείς από εσάς δεν ενδιαφέρθηκε? Και γιατί οι υπόλοιποι εργοδότες που έχουν αναθέσει καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας η έχουν επιμορφωθεί οι ίδιοι τόσα χρόνια να είναι ? Να μην συμμορφωνόμαστε με τους νόμους τότε όλοι και μετά να ζητάμε και παράταση ατιμωρησίας. Ως εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μάλλον θα έπρεπε να στείλετε ευχαριστήρια επιστολή που ακόμη δεν έπεσαν πρόστιμα ως όφειλε να πράξει η Επιθεώρηση Εργασίας. Και κάτι ακόμη. Το κόστος της Ασφάλειας και Υγιεινής της εργασίας είναι πολλαπλώς ανταποδοτικό σύμφωνα με εθνικές και διεθνείς μελέτες. Μην το βλέπετε σαν μια τυπική γραφειοκρατική υποχρέωση. Είναι για το καλό όλων. Της επιχείρησης, των εργαζομένων, της κοινωνίας, και δικό σας !!!»

ΣΧΟΛΙΟ 2

«Όταν θα πάψουν οι “έξυπνοι επιχειρηματίες” να κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στους σωστούς και νομοταγείς, όταν θα ανοίξουν το νου και θα καταλάβουν ότι η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία μόνο όφελος μπορεί να φέρει στην επιχείρηση, τότε ίσως και η πατρίδα να αποκτήσει σοβαρές και κερδοφόρες επιχειρήσεις και την πολυπόθητη ανάπτυξη.»

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία παράταση και το γεγονός ότι δεν θα πληρώσουν πρόστιμο ορισμένες επιχειρήσεις για την μη συμμόρφωση τους στην νομοθεσία για αρκετά χρόνια έως τώρα, είναι μεγάλη χάρη. Υπάρχει η δυνατότητα να βάλουν ένα Τεχνικό Ασφαλείας μέχρι να επιμορφωθούν οι ίδιοι. Ας είμαστε δίκαιοι έναντι των νομοταγών επιχειρήσεων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΠΑΝ.