Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/3/2011 στο κτίριο της ΕΕΔΕ εσπερίδα με θέμα «Ασφαλείς Εργασίες Συντήρησης».

Παρευρέθησαν και χαιρέτησαν οι:

Ελισάβετ Γαλανοπούλου, Αναπλ. Γενική Διευθύντρια Συνθηκών & Υγιεινής της Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Ιωάννης Δραπανιώτης, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.)

Γεώργιος Μαυριδάρας, Πρόεδρος Ο.Ε. εσπερίδας

Πάνος Αγερίδης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΙΔΙΠ-ΠΥ

Μίλτος Κοζάνης, Πρόεδρος Ο.Ε. Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποιότητας

Ο σύλλογος μας παραβρέθηκε με αντιπροσωπία του ΔΣ τον Χατζηδημητράκη Παναγιώτη και Μεταξά Νίκο.

Η εσπερίδα ήταν επιτυχής με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου και έγιναν επτά υψηλού ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την ανταλλαγή γνώσης σε σχετικά θέματα

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με παρέμβαση του Χατζηδημητράκη Παν στο ζήτημα ότι η παραγόμενη γνώση από τέτοιες εκδηλώσεις δεν φτάνει στον τελικό αποδέκτη που είναι ο εργαζόμενος. Οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί φυλλάδια, εκδηλώσεις είναι καλές αλλά όχι από μόνες τους αποτελεσματικές.

Στη χώρα μας που δεν έχει βαριά βιομηχανία, το εργατικό δυναμικό απασχολείται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ τον ρόλο του Τεχνικού Ασφαλείας μπορεί και αναλαμβάνει ο ίδιος ο εργοδότης αφού περάσει ένα σεμινάριο μια φορά. Χωρίς να έχει Μελέτη Επικινδυνότητας, η να παρουσιάζει, ως Μελέτη Επικινδυνότητας μια δισέλιδη καταγραφή, που έγινε πριν 3-4 χρόνια μη επικαιροποιημένη, και να μην έχει γίνει τίποτε άλλο για την Ασφάλεια των εργαζομένων.

Η πρότασή μας είναι (αν μη τι άλλο) να γίνεται μία φορά το έτος επισκόπηση λειτουργίας του συστήματος Α/Υ από Τ/Α με επαγγελματική γνώση (και όχι μόνο να έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο των 10 η 35 ωρών) να δίδονται γραπτές υποδείξεις καθώς και να επικαιροποιήται η Μελέτη Επικινδυνότητας προς εφαρμογή. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, δεν έχουν καθόλου υπηρεσία Τεχνικού Ασφαλείας. Ακόμη και όταν σταματούν την παροχή υπηρεσιών Ασφ. Υγιεινής εν γνώσει της Επιθεώρησης Εργασίας κανείς δεν τους υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν καμία επίπτωση. Υπάρχουν σφραγισμένες Καταστάσεις Εργαζομένων από την Επιθ.Εργασίας χωρίς δήλωση του Τ/Α. Σε άλλες καταστάσεις δηλώνουν ως Τ/Α όποιον θέλουν χωρίς κανένα έλεγχο. Και ρωτάμε: Γιατί δεν εφαρμόζετε ο νόμος? Από αδιαφορία η (δεν πιστεύουμε άλλη σκοπιμότητα)?

Οι απόψεις μας έγιναν δεκτές από τον διοργανωτή της εσπερίδας Κο Μαυριδάρα ως πεδίο προβληματισμού και συζήτησης όλων όσων ασχολούνται με την Ασφάλεια και Υγιεινή.

Παρακαλούνται όσοι έχουν προτάσεις να επικοινωνήσουν με τον ΣΤΑΕ για την αρτιότερη σύνθεση των προτάσεών μας και την προώθησή τους (ειδικά τώρα που συνθέται το νέο νομικό πλαίσιο ανασυγκρότησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.)