Τραγωδία σε λούνα παρκ: Τα κρίσιμα ερωτήματα

Στη σημασία του ελέγχου των κινδύνων, που ενδεχομένως προκύπτουν, στη διάρκεια της λειτουργίας ενός λούνα παρκ, ακόμα και εάν στο ξεκίνημά του είναι όλα σωστά, στέκεται με δηλώσεις του στο CNN Greece ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδας, Παναγιώτης Χατζηδημητράκης σχετικά με τον θάνατο του 14χρονου κοριτσιού σε παιχνίδι εγκατάστασης στον Αλμυρό Βόλου.

Ο κ. Χατζηδημητράκης επισημαίνει ότι «πολλοί αποφαίνονται ως ειδικοί» χωρίς να έχουν συλλεγεί ακόμη όλα τα δεδομένα και εξηγεί πως υπάρχει τόσο το νομικό πλαίσιο για την ασφαλή λειτουργία των κατασκευών όσο και ο κανονισμός λειτουργίας εμποροπανήγυρης για δραστηριότητες που ασκούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και για λούνα παρκ που απαιτεί αυτοτελή άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από τον δήμο.

Ειδικότερα, τονίζει ότι η ανέγερση προσωρινών λυόμενων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους για λούνα παρκ και κάθε είδους εκδηλώσεις επιτρέπεται «με άδεια τοποθέτησης και λειτουργίας από την αρμόδια διεύθυνση του δήμου, κατόπιν υποβολής απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την κατασκευή ή συναρμολόγηση και τοποθέτηση, καθώς και προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος διατήρησής τους».

Τραγωδία σε λούνα παρκ: Άφαντος παραμένει ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού

Παράλληλα, διασαφηνίζει ότι ο έλεγχος των κατασκευών αυτών από άποψη ασφαλείας γίνεται από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ.

«Έχουν τις σωστές γνώσεις ελέγχου οι υπάλληλοι του δήμου;»

Ο κ. Χατζηδημητράκης εκτιμάει ότι κρίσιμο ερώτημα από την στιγμή που όλα τα έγγραφα έχουν συμπληρωθεί και κατατεθεί επαρκώς είναι το «κατά πόσο οι υπάλληλοι του δήμου έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ελέγχου ασφαλείας λειτουργίας, πέραν του τυπικού ελέγχου πληρότητας φακέλου των αδειών».

Ενώ, παράλληλα, σημειώνει ότι αυτός ο οποίος θα ελέγχει τους κινδύνους που προκύπτουν στη διάρκεια ζωής της εγκατάστασης, θα πρέπει να έχει και αυτός τις «απαραίτητες γνώσεις αναγνώρισης, αξιολόγησης και διαχείρισης αυτών των κινδύνων», εκτιμώντας ότι η δραστηριότητα που έχει τη μεγαλύτερη συνάφεια και μπορεί να καλύψει τέτοιες ανάγκες είναι αυτή των Τεχνικών Ασφαλείας της εργασίας.

Τραγωδία σε λούνα παρκ: Αυτό είναι το μοιραίο παιχνίδι

«Κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να παρέχει στους εργαζομένους της συνθήκες ασφαλούς εργασίας, να διαθέτει Μελέτη Επικινδυνότητας όπου αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι, αξιολογούνται και τέλος διαχειρίζονται αυτοί που δεν μπορούν να εξαλειφθούν», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται στα λούνα παρκ

Στις επιχειρήσεις των λούνα παρκ, λέει ωστόσο ο κ. Χατζηδημητράκης, που εντάσσονται στην κατηγορία της παροχής υπηρεσιών, τον Τεχνικό Ασφαλείας «τον αντικαθιστά ο ίδιος ο εργοδότης, παρακολουθώντας μια επιμόρφωση 10 ωρών, ενώ συνήθως ούτε εκεί πηγαίνει και αποστέλλεται μια βεβαίωση παρακολούθησης ταχυδρομικώς».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «αν και η υπηρεσία Ασφαλούς Λειτουργίας των εγκαταστάσεων του λούνα πάρκ είναι διαφορετική από την Ασφάλεια Υγείας της Εργασίας, ο επαγγελματίας Τεχνικός Ασφαλείας είναι ο πλέον ειδικός και αυτός που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία, αφού καθημερινά η δουλειά του είναι να αναγνωρίζει επικινδυνότητες και να κάνει προτάσεις ως σύμβουλος του εργοδότη, εξάλειψης ή διαχείρισης των κινδύνων».

«Τα Λούνα Παρκ είναι δραστηριότητες με αυξημένες επικινδυνότητες, συμμετέχουν παιδιά που είναι σε κατάσταση διασκέδασης, δηλαδή μειωμένης αντίληψης κινδύνου, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι», τονίζει καταληκτικά.

Τραγωδία Αλμυρός: Μία 9χρονη είχε τραυματιστεί σοβαρά στο ίδιο παιχνίδι πριν από 10 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδημητράκης δεν θέλει να λάβει θέση για το συμβάν «καθ’ αυτό» λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων, προς ώρας, και οι δηλώσεις του αφορούν σε σκέψεις του για ερωτήματα που θεωρεί ότι πρέπει να τίθενται σε περιπτώσεις ελέγχων εγκαταστάσεων με δραστηριότητες υψηλής επικινδυνότητας.

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/189260/tragodia-se-loyna-park-ta-krisima-erotimata