Η παντελής έλλειψη προσωπικού για τον έλεγχο υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας του Δημοσίου αναδείχθηκε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας, με τους δήμους να καταγράφουν τραγικές επιδόσεις σε εργατικά ατυχήματα, κάποια εκ των οποίων καταλήγουν σε θανατηφόρα και εντοπίζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Την ίδια ώρα οι αναιμικοί έλεγχοι δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των όρων εργασίας παρά τη θέσπιση προστατευτικών μέτρων για το προσωπικό καθαριότητας. Στο μεταξύ πληγή αποτελεί η συρρίκνωση του ΕΛΙΝΥΑΕ, του ινστιτούτου που επί χρόνια έχει εκπονήσει μελέτες για τη βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.
“Πώς να μιλήσεις για κάποιον που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας ή για κάποιον που συνεχίζει να ζει με κομμένο χέρι;” ήταν η θλιβερή διαπίστωση κατά τη συζήτηση με ειδικούς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστών. Να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 2014 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 35 θανατηφόρα και 45 σοβαρά ατυχήματα στους δήμους, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έπιασε δουλειά χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπαίδευσή του!
“Πληρώνουμε από την τσέπη μας γάντια και μάσκες γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμάς” είπε ο συνδικαλιστής Χρ. Ευθυμίου εκπροσωπώντας την ΠΟΕ – ΟΤΑ. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι σε πολλούς δήμους δεν δίνονταν τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ συνεχίζουν να είναι ελλιπείς οι έλεγχοι στην υγιεινή και ασφάλεια. Πρότεινε, μάλιστα, να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αιρετοί να έχουν ποινική ευθύνη σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων του προσωπικού της καθαριότητας. Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι σε πολλούς δήμους δεν έχουν τοποθετηθεί ιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας.
“Μαζεύουμε εκατοντάδες μολυσμένα αντικείμενα κάθε μέρα. Από ιατρικά απόβλητα έως ψόφια ζώα” προσθέτει ο Χρ. Ευθυμίου για να διερωτηθεί: “Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ο ιατροδικαστής θα πήγαινε να κάνει νεκροψία χωρίς μάσκα ή χωρίς γάντια;”. Αναφερόμενος δε στον στόλο των απορριμματοφόρων, είπε: “Τα περισσότερα οχήματα είναι σαράβαλα”. Ενώ εξήγησε ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται επειδή τα απορριμματοφόρα δεν διαθέτουν κάμερες οπισθοπορείας.
“Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους. Κι όταν αυτά διαπιστώνονται, οι δήμαρχοι ρίχνουν το μπαλάκι στους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους, λες και φταίνε οι εργάτες…” είπε με αγανάκτηση ο Χρ. Ευθυμίου.
Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από εργασιακές νόσους και εργατικά ατυχήματα στον χώρο της καθαριότητας των δήμων. Διαπίστωσε, πάντως, ότι “τα τελευταία χρόνια οι δήμοι αναδεικνύονται μεταξύ των πλέον επικίνδυνων χώρων εργασίας”, πράγμα που, κατά τον ίδιο, οφείλεται αφ’ ενός στην υποστελέχωση λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων για αναστολή των προσλήψεων στους δήμους, αφ’ ετέρου στην εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας.
Στο πλαίσιο της πρόληψης ο Κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στη θέσπιση υποχρεωτικής απόδοσης μέσων ατομικής προστασίας στο προσωπικό καθαριότητας ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με την υπηρεσία, καθώς μέχρι πρότινος το “προνόμιο” της προστασίας της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας είχε μόνο το τακτικό προσωπικό.
Ο Κ. Πουλάκης ανέφερε ότι σε σύνολο 280 δήμων και νομικών προσώπων αυτών που απασχολούν άνω των 50 υπαλλήλων μόνο το 71% έχει ιατρό εργασίας και σε σύνολο 449 δήμων και νομικών προσώπων μόλις το 66,1% έχει τεχνικό ασφαλείας. “Απέχουμε αρκετά από τον στόχο της πλήρους εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας” σημείωσε ο Κ. Πουλάκης για να τονίσει ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει δώσει κατεύθυνση να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα οι σχετικές προσλήψεις. Τόνισε ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ΟΤΑ με την κείμενη νομοθεσία, έχει θεσπιστεί η επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Τέλος, ο Κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη πρόσληψη των 8.845 μόνιμων εργατών καθαριότητας στους δήμους. “Ευελπιστούμε ότι με την πρόσληψη αυτών των νέων μόνιμων εργαζομένων οι συνθήκες εργασίας θα βελτιωθούν και θα έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ανάσχεση του ρυθμού των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ” κατέληξε.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.