Την ιδέα την έδωσε ένα email, με θέμα «ένα σπάνιο ατύχημα», από τον συνάδελφο μας Κο Χριστοφορίδη Παναγιώτη, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια Υπεύθυνος Ασφάλειας Εγκαταστάσεων, Υπ. Ασφάλειας Υγιεινής Εργασίας, & Υπ. Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, της εταιρείας πετρελαιοειδών Shell Hellas LTD για την Κεντρική και Ανατ. Ευρώπη.

Τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί, όμως η πολυετή εμπειρία του είναι πολύτιμη.

Πρόκειται για την ανατροπή και ανάφλεξη ενός φορτηγού που μετέφερε φιάλες προπανίου. Στο βίντεο αυτό φαίνεται τόσο το μέγεθος της επικινδυνότητας, από την δύναμη της έκρηξης των φιαλών, όσο και το μέγεθος της άγνοιας, όχι μόνο των πολιτών αλλά και τον αστυνομικών που κατέφτασαν στον χώρο, προκειμένου να διαχειριστούν τον κίνδυνο και να προφυλάξουν τους πολίτες. Εδώ βλέπετε το video

Επειδή έχουν συμβεί και στην χώρα μας αρκετά «σπάνια» ή «απίθανα» ατυχήματα όπως α) το θανατηφόρο στην Χαλκίδα, όπου μετά την κατάσβεση πυρκαγιάς (μετά απο βραχυκύκλωμα) σε αυτοκίνητο με γερανό εξερράγη το λάστιχο του.

β) Η έκρηξη βυτιοφόρου με προπάνιο στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας που χάθηκαν οι τρείς πυροσβέστες (δεν γνώριζαν δυστυχώς το φαινόμενο BLEVE) και πολλά άλλα!

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, αυτά να συλλεχθούν και να γίνουν γνωστά σε όλους.

Ο Σύλλογος Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος ΣΤΑΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία δημιουργίας του πρώτου ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ & ΑΠΙΘΑΝΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ και καλεί όσους γνωρίζουν κάποιο ατύχημα ή παραλίγο ατύχημα με αυτά τα χαρακτηριστικά (το οποίο δεν έχει καταγραφεί στην σχετική βιβλιογραφία εκπαίδευσης επαγγελματικής διαχείρισης κινδύνου) να το αποστείλουν στο email info@stae.gr, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, που ασχολούνται με την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων.