Έγινε την Πέμπτη 14/11/13 η ημερίδα του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας- Υπαλλήλων Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με θέμα:100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Σ.ΕΠ.Ε
Παρευρέθηκαν πολλοί Τεχνικοί Ασφαλείας μέλη του ΣΤΑΕ, διενεμήθει ενημερωτικό φυλλάδιό μας και έγινε εισήγηση απο τον Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου μας την οποία μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω:
Βρισκόμαστε σήμερα για Τρίτη φόρα φέτος σε εκδηλώσεις που συζητούνται θέματα που αφορούν την Υγεία/ Ασφάλεια της εργασίας.
Ποίος είναι ο σκοπός που συγκεντρώνεται τόσος κόσμος αφήνοντας την δουλεία του?
Μα για να ακούσει κάτι καινούργιο, να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Αν και πολλές ομιλίες έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα, και όχι ενημερωτικό, ή ακούγονται επιμέρους προτάσεις για βελτίωση, σήμερα πράγματι ακούστηκαν απόψεις που είναι κομβικές για την πορεία του θεσμού από τους επιθεωρητές εργασίας και τους άλλους ομιλητές.
Και από πού να πιάσουμε το θέμα?
Από εκεί που με την μικρότερη προσπάθεια, θα έχουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα.
Δηλαδή τους εργαζόμενους (και τους εργοδότες, ως εργαζόμενους και αυτούς) να μπορούν να δουλεύουν σε ένα όσο γίνεται ποιό ασφαλές περιβάλλον, εκεί που παράγεται η αξία, η ζωογόνος δύναμη της κοινωνίας, διασφαλίζοντας την υγεία τους, με τις τρεις υποστατικές μορφές της. Την σωματική, την ψυχική και την πνευματική.
Πόσοι είναι τότε οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν υπηρεσίες Α/Υ/Ε?
Τι ποιότητας είναι αυτές οι Υπηρεσίες?
Γιατί αυτά είναι τα δύο θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν, από οποιαδήποτε θέση βρίσκεται ο καθένας.
Όποιος τα παραβλέπει φλυαρεί περισσότερο παρά προσφέρει. Για να το πούμε λίγο λογοτεχνικά «Να λοιπόν το αγώι που πρέπει να οδηγεί τον αγωγιάτη».
Το 80% των εργαζομένων στην χώρα μας, απασχολείται σε επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές.
Εκεί Τ/Α γίνεται ο εργοδότης αφού παρακολουθήσει ένα σεμινάριο 10 ή 35 άπαξ και δια παντός.
Οι επιθεωρητές εργασίας που πάνε σε αυτές τις επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι στην Υ/Α της εργασίας δεν γίνεται σχεδόν τίποτα.
Ας αφήσουμε το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες τώρα ανακαλύπτουν αυτήν την υποχρέωση τους. Οι ατέλειωτες ουρές στα ΚΕΠΕΚ το επιβεβαιώνουν.
Η πρόταση είναι απλή:
Μια φορά τον χρόνο να επισκέπτεται την επιχείρηση ένας τεχνικός ασφαλείας:
Για να βλέπετε τι έχει γίνει στην Α/Υ όλο τον χρόνο σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχουν γίνει
Να γίνεται παράδοση εντύπων ενημέρωσης διαχείρισης παραγόντων επικινδυνότητας και γραπτών υποδείξεων.
Να κάνει επικαιροποίηση της μελέτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τις αλλαγές σε διαδικασίες παραγωγής, εγκαταστάσεων, δραστηριοτήτων, Νομοθεσίας, Πιστοποιητικών (όπως Πυρασφάλειας, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, Περιβαλλοντικών όρων, ανυψωτικών μηχανημάτων, υγειονομικών όρων, συντηρήσεων κτλ).
Στις περισσότερες επιχειρήσεις, όλα αυτά είναι αφημένα στην τύχη τους Κανείς δεν τα ελέγχει από πλευράς Δημοσίου. Από πλευράς επιχείρησης, ο εργοδότης τις ποιο πολλές φορές τα παραμελεί, όχι γιατί δεν θέλει να είναι εντάξη, αλλά πού να πρώτοέχει το μυαλό του? Εξαντλείτε η προσπάθειά του στις μέρες μας, στον αγώνα να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση του.
Το κόστος θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Πόσο να είναι για τρεις – τέσσερις ώρες εργασίας ανα έτος?
Η αναλογία Tεχνικών Επιθεωρητών με Τεχνικούς Ασφαλείας είναι 50/1περίπου. Άρα ο Τ/Α καλείται να τραβήξει το φορτίο της εφαρμογής Υ/Α/Ε από την θεωρία στην πράξη. Είναι ο πολύτιμος συνεργάτης του Επιθεωρητή Εργασίας που πρέπει να τον ελευθερώσει από τον όγκο της δουλειάς του, αφήνοντας του δυνατότητες για περισσότερους ελέγχους ποιοτικής εργασίας.
Πόσες φόρες συνάδελφοι Τεχνικοί Επιθεωρητές έχετε πάει σε ελέγχους και όση δουλεία κάνετε σε μία μέρα δεν είχε γίνει σε έναν χρόνο από τον Τ/Α.
«Μα κατηγορείς τους Τ/Α που εκπροσωπείς?», θα αναρτιόντουσαν κάποιοι. Ναι αυτούς που φοράνε ράσα για να κάνουν τον παπά και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Σήμερα Τ/Α γίνεται όποιος έχει ένα πτυχίο μηχανικού έστω και αν είναι παντελώς άσχετος με την δραστηριότητα αυτή.
Άσχετα αν έχει δουλέψει ποτέ στην ειδικότητά του ως μηχανικός (ούτε καν ως Τ/Α) η έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο. (σημειωτέων ότι το 40% των μηχανικών δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του) δεν έχουν δουλειά.
Έχει παρέλθει η εποχή που δεν υπήρχαν Τ/Α να καλύψουν τις επιχειρήσεις. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί και καλοί. Και όσοι δεν έχουν να μπορούν με επιμόρφωση να αποκτήσουν.
Την λύση θα δώσει το μητρώο Τ/Α Ι/Ε όπου εκεί με αποδειγμένη ικανότητα θα μπορεί κάποιος να εντάσσεται.
Με την δημιουργία του Μητρώου Τ/Α για πρώτη φορά το σύστημα θα καταγράφεται συνολικά με ηλεκτρονικό τρόπο, συνεργαζόμενο με το πληροφορικό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπ. Εργασίας), θα αποτυπώνοντας, σε ζωντανό χρόνο, σε κάθε περιοχή της χώρας κρίσιμα στοιχεία και θα αποτελεί πολύτιμο στρατηγικό εργαλείο χάραξης πολιτικής. Πετυχαίνονται:
Ελαχιστοποίηση γραφειοκρατικού κόστους απασχόλησης υπαλλήλων ΚΕ.Π.Ε.Κ. για χειρόγραφη εγγραφή σε πρωτόκολλα,
Τέλος στις μετακινήσεις και χαμένων εργατοωρών για αναγγελίες ανάληψης η αντικατάστασης Τ/Α, στις ουρές στα ΚΕΠΕΚ , και μείωση του άσκοπου διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων.
Άμεση πληροφόρηση για στοχευόμενους ελέγχους και ορθών προληπτικών διορθωτικών ενεργειών.
Ο Τ/Α και ο επιθεωρητής εργασίας εργάζονται για έναν κοινό σκοπό. Η εργασία να γίνεται σε συνθήκες ασφαλείς και ανθρώπινες. Να τείνει να πάρει την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμενων του ατόμου και κατά συνέπεια της απελευθέρωσης του.
Από την στιγμή που το ανθρώπινο ον συνειδητοποίησε την ύπαρξη του, χιλιάδες χρόνια πριν, εργάζεται στην φύση. Τις τελευταίες δύο – τρείς γενιές μπήκε μαζικά στην βιομηχανική παράγωγη, ανταλλάσοντας την επαφή του φυσικού περιβάλλοντος, της δημιουργικότητας της δουλείας του, με την μαζική παραγωγή αγαθών (χάνοντας την βιορύθμιση του) σε συνθήκες που καλούμαστε τώρα να διορθώσουμε. Να τις φέρουμε στα μέτρα τα ανθρώπινα. Να επαναπροσδιορίσουμε το αξιολογικό μας σύστημα. Να προσαρμόσουμε την εργασία στον άνθρωπο και όχι το αντίστροφο.
Άντε τώρα αυτά που λέμε, να τα πεις στον βιομηχανικό εργάτη. «Μα που ζεις θα πει. Εγώ βλέπω τον κόσμο με τα δικά μου μάτια». Αλλά και σε εργαζόμενους με καλύτερες θέσεις εμποροϋπάλληλους, με ωράριο ως το βραδύ. (Για συνθήκες εργασίας οικονομικών μεταναστών ας μην το σχολιάσουμε. Ακούμε συνεχώς Μανωλάδα πχ κτλ, και αυτά δεν είναι εξαίρεση είναι ο κανόνας ).
Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας.
Συνάδελφοι ελεγκτές επιθεωρητές εργασίας χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό. Η απαξίωση σας θα απαξιώσει γενικά τον θεσμό της Υ/Α/Ε.
Συντασσόμαστε με τα αιτήματα σας αυτονόητος γιατί ο στόχος είναι κοινός. Λειτουργείται πολλαπλασιαστικά ως καταλύτης στην κοινή προσπάθεια. Με την βελτίωση του θεσμού αναδεικνύονται τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO δείχνουν ότι οι πλέον ανταγωνιστικές χώρες είναι οι ασφαλέστερες.
Δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες για να καταλάβει κανείς αυτονόητα – απλά πράγματα.
Τελειώνοντας πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ατομική προκοπή, σε ένα υποβαθμισμένο κοινωνικό περιβάλλον.
Σας ευχαριστώ