Κι όμως συνέβη … 

Καλοκαίρι πριν αρκετά χρόνια, στον Πυροσβεστικό Σταθμό Μακρακώμης μία λάθος κίνηση στοίχισε τη ζωή σε έναν εποχικό δασοπυροσβέστη.

Ο άτυχος άνδρας ανεφοδίασε με πετρέλαιο το πυροσβεστικό όχημα που βρίσκονταν σε στεγασμένο χώρο και θέλησε να ελέγξει τη στάθμη του ρεζερβουάρ.  Ένας συνάδελφός του άναψε τον αναπτήρα του και τον κράτησε πάνω από το στόμιο του ρεζερβουάρ, για να δει αν είχε γεμίσει.

Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Έγινε μια ισχυρή έκρηξη και οι δύο άνδρες τυλίχθηκαν στις φλόγες. Μεταφέρθηκαν με σοβαρά εγκαύματα  στο νοσοκομείο όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο ένας υπέκυψε στα εγκαύματά του.

Χρήσιμα διδάγματα που βγαίνουν από το ατύχημα 

– Καμία μετάγγιση ευφλέκτων σε μη αεριζόμενο χώρο

– Εκπαίδευση/ενημέρωση όλων των εργαζομένων (μονίμων και εποχικών) σε     θέματα ασφαλείας και υγιεινής

– Όχι πηγές ανάφλεξης σε χώρους διακίνησης ευφλέκτων

 

ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΒΗ   2  …..

Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Ρόδο, ένα καλοκαίρι, πριν μερικά χρόνια.

Μπαίνει ένα δίκυκλο στο πρατήριο και ο οδηγός του ζήτησε 10€ βενζίνη.  Ο υπάλληλος του πρατηρίου ξεκίνησε τον εφοδιασμό του δικύκλου, όμως από κακή εκτίμηση του οδηγού το ρεζερβουάρ δεν χώρεσε όλη την ποσότητα της βενζίνης, ενώ το ακροσωλήνιο δεν διέκοψε αυτόματα την ροή.  Έτσι η βενζίνη υπερχείλισε πάνω στη μηχανή που ήταν ζεστή και πήρε φωτιά.

Ο οδηγός βλέποντας τις φλόγες, κατέβηκε από το δίκυκλο πανικόβλητος, αφήνοντάς το να πέσει κάτω, με αποτέλεσμα να χυθεί η βενζίνη στο δάπεδο, να επεκταθεί η φωτιά στη νησίδα με τις αντλίες, στο στέγαστρο και τέλος στην αίθουσα του πρατηρίου.

Ασφαλώς το περιστατικό δεν θα είχε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, αν ο οδηγός είχε κατέβη από το δίκυκλο και το είχε στηρίξει στο έδαφος για να εφοδιασθεί.

Επειδή οι κίνδυνοι στα πρατήρια καυσίμων πάντοτε παραμονεύουν, πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω κανόνες ασφαλείας κατά τον εφοδιασμό με καύσιμα, είτε αυτό είναι βενζίνη είτε πετρέλαιο :

  • Η μηχανή του αυτοκινήτου ή του δικύκλου να είναι σβηστή
  • Ο οδηγός του δικύκλου να κατεβαίνει από το δίκυκλο
  • Να μην καπνίζει κανείς έξω αλλά ούτε μέσα στο αυτοκίνητο
  • Τα κινητά τηλέφωνα να είναι εκτός λειτουργίας

—————————–

Π. Χριστοφορίδης   Απρίλιος 2014

 

Μόντρεαλ, Καναδάς

Τραγική η τύχη 48χρονης γυναίκας, η οποία έχασε τη ζωή της την Πέμπτη όταν το φουλάρι της πιάστηκε στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό του Μόντρεαλ με αποτέλεσμα να στραγγαλιστεί.

Την ώρα κατέβαινε στην αποβάθρα του μετρό, περίπου στις 09:15 (τοπική ώρα, 16:15 ώρα Ελλάδας), το φουλάρι της γυναίκας πιάστηκε στις κυλιόμενες σκάλες.

Και την ώρα που έσκυψε για να το τραβήξει τα μαλλιά της πιάστηκαν στον μηχανισμό της σκάλας.

Όταν έφτασε στην αποβάθρα, το φουλάρι σφίχτηκε γύρω από τον λαιμό της και το θύμα στραγγαλίστηκε, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Ζαν-Πιέρ Μπραμπάν.

 

Τι έφταιξε?

Τις τελευταίες μέρες έγινε πολύς λόγος, για τον ατύχημα που έγινε σε Λούνα Πάρκ του Ελληνικού με θύμα ένα δεκατριάχρονο αγοράκι, ενώ η αδελφούλα του βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Γίνονται αναλύσεις & υποθέσεις όπως πάντα από τα ΜΜΕ, και χωρίς να τίθενται ερωτήματα, πολλοί αποφαίνονται ως ειδικοί εμπειρογνώμονες δικηγόροι, μηχανικοί, σύμβουλοι ασφαλείας, κ.τ.λ. Τίποτα περίεργο ως εδώ. Εστί πάντα γίνεται σε κάθε τραγικό συμβάν, για να ξεχασθεί σύντομα, μέχρι να το διαδεχθεί το επόμενο, συνήθως σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα όμως ποίο είναι? Τι μένει από όλα αυτά?

Υπάρχει κάποια νομική θεσμική παρέμβαση της πολιτείας για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο? Βάζουμε μυαλό?

Εδώ είμαστε για να το δούμε.

Χωρίς να θέλω να λάβω θέση για το συμβάν «καθ’ αυτό», αφού δεν έχουν συλλεγεί ακόμη όλα τα δεδομένα θα ήθελα να θέσω μόνο ορισμένα ερωτήματα.

Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας στους εργαζόμενους τους.

Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουν υποχρέωση να διαθέτουν Μελέτη Επικινδυνότητας, όπου αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι, αξιολογούνται και τέλος διαχειρίζονται, αυτοί που δεν μπορούν να εξαλειφτούν.

Αν και η Μελέτη Επικινδυνότητας αφορά τις συνθήκες εργασίας, το περιεχόμενό της είναι τέτοιο, που την καθιστά σχεδόν ταυτόσημη με την ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης. Ποιός είναι λοιπόν ιδανικότερος για την αναγνώριση των κινδύνων ή τους εν δυνάμει κινδύνους από τον επαγγελματία Τεχνικό Ασφαλείας (Τ/Α) ?

Ποιός έχει την επιστημονική επάρκεια ή ακόμη και την μεγαλύτερη εμπειρία από τον (Τ/Α), του οποία η δουλεία καθημερινά είναι να αναγνωρίζει επικινδυνότητες, να κάνει προτάσεις εξάλειψης ή διαχείρισης του κινδύνου, να προσπαθεί να εξηγήσει και να πείσει στους εργοδότες γιατί πρέπει να πάρουν μέτρα?

Να  ελέγχει την νομιμότητα Ασφαλούς Λειτουργίας, την κατοχή και την  ανανέωση των ανά περίσταση απαιτούμενων Πιστοποιητικών, Πυροσβεστικής – Ανυψωτικών – Ηλεκτρολογικών, Σημάνσεων CE -Υγειονομικών- Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και την ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρων, σήμανσης χώρου κτλ.

Μα τα έχει προβλέψει όλα αυτά η Πολιτεία, θα ισχυριζόταν κάποιος. Πως? Κάνοντας τον ίδιο τον εργοδότη (στις πιο πολλές επιχειρήσεις) (Τ/Α) δια βίου με ένα σεμινάριο 10 ωρών? Και 50 υπαλλήλους να έχει ένα Λούνα Πάρκ η ένα Ξενοδοχείο, ο εργοδότης του με αυτό τον τρόπο μπορεί νομίμως να <παριστάνει> τον (Τ/Α).

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν αναθέσει τα καθήκοντα στου (Τ/Α) σε ειδικούς επαγγελματίες.

Στις μικρές επιχειρήσεις όμως όπου (Τ/Α) είναι ο ίδιος ο εργοδότης, πρέπει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο να γίνεται επίσκεψη από επαγγελματία (Τ/Α), για την αναγνώριση κινδύνων και την υπόδειξη μέτρων πρόληψης.

Οι «έξυπνες» μικρές επιχειρήσεις το έχουν δει και έχουν αναθέσει τα καθήκοντα του (Τ/Α) σε επαγγελματίες.

Ποίο θα ήταν το κόστος? Πόσο θα κοστίσει η απασχόληση κάποιου για 8 – 10 ώρες τον χρόνο?

Ποιό είναι τώρα το κόστος του συμβάντος? Μπορεί η ανθρώπινη ζωή να κοστολογηθεί?

Αν κάποιος γνωρίζει άλλο τρόπο, που με μικρότερο κόστος θα υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα, ας τον αναφέρει.

 

Αθήνα 30/4/2014

Χατζηδημητράκης Παν.

 

ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ! 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΨΥΧΙΚΟ! 

25ΧΡΟΝΗ ΚΟΠΕΛΑ ΠΝΙΓΗΚΕ ΑΠΟ ΣΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ! 

– Η απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκε σε κατάστημα παιχνιδιών και σχολικών ειδών στο Ψυχικό
– Η 25χρονη κοπέλα εργαζόταν στο συγκεκριμένο κατάστημα τον τελευταίο καιρό
– Η Πυροσβεστική βρήκε στο ασανσέρ τη νεαρή γυναίκα και δεν είχε τις αισθήσεις της
– Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι άντρες της Πυροσβεστικής προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τη νεκρή κοπέλα
Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους το τραγικό δυστύχημα που συνέβη πριν από λίγη ώρα σε ένα κατάστημα παιχνιδιών και σχολικών είδων στην περιοχή του Ψυχικού, επί της οδού Ομήρου.
Μία νεαρή κοπέλα, μόλις 25 χρονών, που εργαζόταν στο κατάστημα, θέλησε να κατέβει από τον πάνω όροφο στο ισόγειο, έχοντας μέσα στο ασανσέρ, μία σκάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη μπήκε στο ασανσέρ με τη σκάλα και τότε εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Η σκάλα χτύπησε κάποιο κινούμενο σημείο του ασανσέρ, μπλόκαρε όλο το ασανσέρ, αλλά συγχρόνως εγκλώβισε και την άτυχη κοπέλα.

Ουσιαστικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σκάλα έπνιξε τη νεαρή κοπέλα.

Το ασανσέρ επί τόπου σταμάτησε πριν φτάσει στο ισόγειο και χτύπησε άμεσα ο συναγερμός του καταστήματος. Η πυροσβεστική που έφτασε στο σημείο επανέφερε το ασανσέρ στο ισόγειο.

Ανοίγοντας την πόρτα του ασανσέρ αντίκρισαν τη νεαρή κοπέλα αναίσθητη και χωρίς τις αισθήσεις της.

 

SaveSave