alt

Ο Σ.Τ.Α.Ε. συμμετείχε όπως ηταν φυσικό με εισήγηση μέλους του την Κα Χρυσοβιτσιώτη Βούλα που ανέφέρθει στην πορεία του θεσμού της Υγείας και της Ασφάλειας της Εργασίας καταθέτοντας προτάσεις ρεαλιστικές για την αναβάθμησή του….

Διαβάστε την ομιλία:

Καλησπέρα,

Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας, τους διακεκριμένους καλεσμένους και ιδιαίτερα εσάς που αφήσατε τις εργασίες σας για να παρευρεθείτε εδώ.

Βρίσκομαι εδώ ως Τ.Α και μέλος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος και θέλουμε να θίξουμε θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν όλους.

Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν υπηρεσίες ΑΥΕ και ποιάς ποιότητος είναι αυτές οι υπηρεσίες;

Το 80% των εργαζομένων στη χώρα μας απασχολείται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εκεί Τ.Α γίνεται ο εργοδότης αφού παρακολουθήσει ένα σεμινάριο10 ή 35 ωρών άπαξ και δια παντός. Οι επιθεωρητές εργασίας που επισκέπτονται αυτές τις επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι στην Α/Υ δεν γίνεται σχεδόν τίποτα. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες ανακαλύπτουν τώρα αυτή την υποχρέωσή τους το οποίο επιβεβαιώνουν και οι ατέλειωτες ουρές στα ΚΕΠΕΚ.

Η πρόταση του Συλλόγου μας είναι απλη:
Μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται την επιχείρηση ένας Τ.Α για να
Δει την πορεία της ΑΥΕ σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχουν γίνει
Να παραδίδει ενημερωτικά έντυπα διαχείρησης παραγόντων επικινδυνότητας και γραπτών υποδείξεων
Να κάνει επικαιροποίηση της Μελέτης Κινδύνου σύμφωνα με τις αλλαγές στην παραγωγική δραστηριότητα, εγκαταστάσεις, πιστοποιητικά όπως (πυρασφάλειας, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ανυψωτικά μηχανήματα, συντηρήσεις, κλπ)

Το κόστος επίσκεψης του Τ.Α θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο άλλωστε μιλάμε για 3-4 ώρες εργασίας τον χρόνο.

Πιστοποίηση Τ.Α

Η διαχείριση της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των συνανθρώπων μας απαιτεί γνώσεις σε πολλούς τομείς της επιστήμης (γνώσεις χημείας, πολ. μηχανικού, ηλεκτρομηχανολογικές, ψυχολογίας, υγιεινής ) και ο Τ.Α δεν εφησυχάζει ποτέ. Είμαστε σε μια διαρκή διαδικασία εκμάθησης.

Η αναλογία τεχνικού επιθεωρητή με Τ.Α είναι 50/1 άρα ο .ΤΑ καλείται να τραβήξει το φορτίο της εφαρμογής Υ/Α από την θεωρία στην πράξη και πρέπει να ελευθερώσει τον επιθεωρητή από όγκο δουλειάς ώστε αυτός να κάνει περισσότερο ελέγχους ποιοτικής εργασίας.

Τώρα όποιος έχει ένα πτυχίο μηχανικού γίνεται Τ.Α έστω και αν είναι παντελώς άσχετος με την δραστηριότητα αυτή αλλά υπάρχουν και συνάδελφοι αρκετοί και πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν.

Προτείνουμε τη δημιουργία μητρώου για Τ.Α / Ι.Ε όπου θα εντάσσεται κάποιος με αποδεδειγμένη ικανότητα. Με την δημιουργία αυτού του μητρώου για πρώτη φορά το σύστημα θα καταγράφεται ηλεκτρονικά συνεργαζόμενο με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπ. Εργασίας και έτσι αποφεύγουμε την γραφειοκρατία των ΚΕΠΕΚ, τις χαμένες εργατοώρες, άσκοπες μετακινήσεις και άμεση πληροφόρηση για στοχευόμενους ελέγχους και διορθωτικές ενέργειες.

Άντε τώρα αυτά που λέμε να τα πεις στον εργαζόμενο που πασχίζει να επιβιώσει και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την οικογένεια του ο οποίος δουλεύει σε κακές συνθήκες ασφάλειας και υγείας, χωρίς μέτρα ασφαλείας και με εξαντλητικά ωράρια σημειώνοντας και την κακή του ψυχολογία που δημιουργήθηκε από την οικονομική κρίση, αυτό κάνει το έργο των Τ.Α ακόμη πιο δύσκολο..….. Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά μας, να προσαρμόσουμε την εργασία στον άνθρωπο όχι το αντίστροφο.

Οι προτάσεις του συλλόγου μας καλύπτουν πλήρως τις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τελειώνοντας πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ατομική προκοπή σε ένα υποβαθμισμένο κοινωνικό περιβάλλον.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και συνεχίστε τις προσπάθειες ανάδειξης του θεσμού και την δημιουργίας κουλτούρας και παιδείας στα θέματα ασφάλειας και υγείας.