Δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα στην οικοδομή

Αποζημίωση 500.000 ευρώ επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σε οικοδόμο, 51 ετών για την ηθική βλάβη που υπέστη πέφτοντας από τον πρώτο όροφο ανεγειρόμενης οικοδομής, με αποτέλεσμα να παραμείνει ανάπηρος κατά 80%.Αποζημίωση 500.000 ευρώ σε οικοδόμο - θύμα εργατικού ατυχήματος

Ο άτυχος εργαζόμενος υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολλαπλά χειρουργεία, αλλά και πάλι βγήκε από το νοσοκομείο καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
Οι ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι με την απόφασή τους επικύρωσαν τη σχετική εφετειακή απόφαση, έκριναν η πτώση του οικοδόμου οφείλεται στο ότι η επιβλέπουσα μηχανικός και η κατασκευάστρια εταιρεία της διπλοκατοικίας, ως εργολάβος του έργου, δεν είχαν τοποθετήσει τα απαιτούμενα από την εργατική νομοθεσία προστατευτικά κιγκλιδώματα ή δίχτυ σε ύψος τριών μέτρων το οποίο να εμποδίζει την ελεύθερη πτώση των εργαζομένων στην οικοδομή.
Κατά τους αρεοπαγίτες ο επίδικος τραυματισμός του οικοδόμου, ισοδυναμεί με εργατικό ατύχημα αφού «υπήρξε βίαιο και αιφνίδιο συμβάν γενόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας του, το οποίο οφείλεται σε αμέλεια της μηχανικού και της κατασκευαστικής εταιρείας». Αντίθετα, οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς των τελευταίων ότι το ατύχημα οφείλεται σε άγνωστο λόγο.

Με αυτό το σκεπτικό συνυπολογίζοντας τη βαρύτητα του τραυματισμού του, αλλά και την ηλικία που υπέστη το ατύχημα οι δικαστές αποφάσισαν ότι πρέπει να αποζημιωθεί ο οικοδόμος με 500.000 ευρώ.