Για την καταδίκη δύο συναδέλφων τους.

Σε 48ωρη απεργία προχώρησε 25 & 26/10/2011 ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥπΕΚΑ). Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την καταδίκη από δικαστήριο του Πειραιά, δύο Επιθεωρητών Εργασίας, μετά από μήνυση επιχειρηματία και με αφορμή έλεγχο τον οποίο πραγματοποίησαν για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, σε μια κρίσιμη περίοδο, οι Επιθεωρητές Εργασίας, αποφάσισαν να απέχουν επ’ αόριστον από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα

Το δικαστήριο επέβαλε στους δύο Επιθεωρητές Εργα σίας την ποινή της 18μηνης φυλάκισης, με τριετή αναστολή, μετά από μήνυση για «απόπειρα εκβίασης» κατά τη διάρκεια ελέγχου, την οποία υπέβαλε εναντίον τους επαγγελματίας της Νίκαιας. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτης της επιχείρησης και μηνυτής είναι επιχειρηματίας του Πειραιά, ο οποίος έχει διατελέσει, μέχρι πρόσφατα, παράγοντας ποδοσφαιρικού σωματείου της Γ’ Εθνικής.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εργασίας τάσσονται υπέρ της αθωότητας των Επιθεωρητών και σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι, ενώ ο έλεγχος έγινε νομότυπα «μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων και τη σύνταξη του δελτίου ελέγχου, ο εργοδότης τούς προπηλάκισε και τους εκβίασε ότι θα τους καταγγείλει για χρηματισμό εφόσον δεν αλλάξουν το περιεχόμενο του δελτίου ελέγχου».

Ερωτηματικά για την όλη εξέλιξη εκφράζουν και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας και με εντολή του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ.

Την περασμένη Δευτέρα οι υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Κρήτη, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά) παρέμειναν κλειστές, ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, η οποία αποφάσισε τις κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι ζητούν νομική προστασία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς και τη συνδρομή των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, μέχρι να υπάρξουν ριζικές και άμεσες λύσεις από την πολιτική ηγεσία.

Χθες, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Γ. Κουτσούκο, και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μ. Χάλαρη. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που αφορούν τις διαδικασίες των ελέγχων, την εκπαίδευση του προσωπικού, την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, την ενημέρωση της ηγεσίας των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, για τη συνδρομή τους στις διαδικασίες των ελέγχων, την περαιτέρω βελτίωση του νομικού πλαισίου, καθώς και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο στην πορεία, ώστε να βελτιωθεί και να περιφρουρηθεί το σύστημα των ελέγχων και να προστατευθούν οι Επιθεωρητές Εργασίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Κουτσούκος, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι «η πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η στήριξη, η αναβάθμιση και η θωράκιση του ΣΕΠΕ, προκειμένου να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο του για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας». Πρόσθεσε δε, ότι «ο έλεγχος των επιχειρήσεων και η υλοποίηση του νέου νόμου για το ΣΕΠΕ με την εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει για την οργάνωση και το ρόλο των υπηρεσιών του, αποτελεί αναγκαιότητα, που προκύπτει από την κατάσταση στην αγορά εργασίας, προκειμένου να υπάρξει ευνομία και τήρηση των κανόνων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, γεγονός που, κυρίως, σημαίνει προστασία της αδύναμης πλευράς που είναι οι εργαζόμενοι, τη διασφάλιση των όρων ανταγωνισμού, την τήρηση των υποχρεώσεων των εργοδοτών και την καταπολέμηση των φαινομένων της μαύρης και αδήλωτης εργασίας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ