Έγινε εχθές 28/04/14 με επιτυχία η ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας στο ΕΛΙΝΥΑΕ

στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας.

Παρευρέθησαν ο Υπουργός Εργασίας Κος Σκουρλέτης Ο Βουλευτής Κος Οικονόμου καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας, , φορέων, κοινωνικών εταίρων κλπ.

Τον ΣΤΑΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρός του ο οποίος εκφώνησε τον κάτωθι χεραιτισμό:

 

Καλημέρα.

 

Κ. Υπουργέ, εκπρόσωποι της πολιτείας, φορέων κοινωνικών εταίρων και αγαπητοί συνάδελφοι:

Ευχαριστώ για την πρόσκληση τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος και τον πρόεδρο του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Για να μπορέσει να προσεγγίσει κανείς ορθά τον θεσμό της Υγείας Ασφάλειας Εργασίας, το τι πρέπει πρώτα να κάνουμε, πρέπει να ξεκινήσει από το θεμελιώδη ερώτημα.

Σε τι ποσοστό φθάνουν οι υπηρεσίες της Υγείας Ασφάλειας Εργασίας στον τελικό αποδεκτή, τον εργαζόμενο & σε αυτό το ποσοστό που φθάνουν με τι ποιότητα?

Ποίος μεταφέρει τον θεσμό Υ/Α/Ε στους χώρους δουλειάς?

Οι χιλιάδες Τεχνικοί Ασφαλείας και Ιατροί Εργασίας.

Τον ρόλο Τεχνικού Ασφαλείας (Τ/Α) μπορούν σήμερα «νόμιμα» να υποδυθούν οι ίδιοι οι εργοδότες με ένα δεκάωρο σεμινάριο σε Γ΄ κατηγορία επιχειρήσεις που διαθέτουν έως και 50 εργαζομένους. Πρακτικά σε αυτούς τους εργαζόμενους δεν παρέχεται καμία υπηρεσία Υ/Α/Ε και μιλάμε για το 80% – 90% των επιχειρήσεων. Και όσες όμως επιχειρήσεις έχουν (Τ/Α) σύμβουλο τίθεται το ερώτημα: Παρέχονται σωστές υπηρεσίες ?

Μηχανικοί που δεν έχουν καμία σχέση με την Υγεία Ασφάλεια Εργασίας, για να βιοποριστούν παριστάνουν νόμιμος τον (Τ/Α) Ακούστε τιμή αμοιβής: 30 ευρώ ανά έτος. Δείτετα και στο διαδίκτυο.

Δύο είναι οι βασικές προτάσεις μας & θα ήθελα να τις θέσω στην κρίση σας:

(α) Επιχειρήσεις που έχουν Τεχνικό ασφαλείας τον ίδιο τον εργοδότη, να τις επισκέπτεται μια φορά τον χρόνο επαγγελματίας Τεχνικός Ασφαλείας, για να δει τι έχει γίνει το προηγούμενο έτος και να κάνει προτάσεις για το επόμενο.

(β) Πιστοποίηση επαγγελματιών ικανοτήτων των Τεχνικών Ασφαλείας για να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι, και να μείνουν μόνο οι ικανοί να διαχειριστούν την Ασφάλεια και Υγεία των Εργαζομένων.

Και να κλείσω με κάτι ευχάριστο:

Μία διάκριση της χώρας μας στην ΥΑΕ .

Ο Δήμος Χαλκιδέων βραβεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EUOSHA στο πλαίσιο της εκστρατείας “12α Ευρωπαϊκά Βραβεία Καλής Πρακτικής 2014-2015” στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, καθώς διακρίθηκε ανάμεσα σε 250 περίπου αρχικούς συμμετέχοντες και 55 διακριθέντες

Είχε υποβάλει υποψηφιότητα από κοινού με το ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδας με τίτλο «Αξιολόγηση και διαχείρισης επικινδυνότητας των παραγόντων πρόκλησης εργασιακού άγχους στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων» θεωρώντας ότι ο Δήμος εφαρμόζει άλλα και σχεδιάζει καινοτόμες πρακτικές.

Το πρωτόκολλο διαδικασιών αξιολόγησης Εργασιακού Άγχους σχεδιάστηκε από την Επιθεωρητή Εργασίας Δημήτρη Τούκα (ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδας) και εφαρμόστηκε από την ομάδα καθοδήγησης που την αποτελούσαν ο Τεχνικός Ασφαλείας του Δήμου Χαλκιδέων Νίκος Μεταξάς ( ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας) και ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας Αθανάσιος Σιμιτζής.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε εχθές Δευτέρα 27/4/2015 σε ειδική εκδήλωση στη Ρίγα της Λετονίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης και ο Τεχνικός Ασφαλείας του Δήμου Νίκος Μεταξάς .

Βλέπεται υπάρχει και άλλη Ελλάδα:

Της αισιοδοξίας και της πράξης εδώ και τώρα !

Καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.

SaveSave