agchosΈχει παρατηρηθεί όταν κάνουμε τους ελέγχους για τις συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις, να μην γίνετε καθόλου η να μην γίνετε σωστά ο έλεγχος για τις συνθήκες εργασίας και τους ψυχολογικούς παράγοντες.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι επακόλουθο να έχουν ενταθεί οι πιέσεις για εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας, αλλά και άλλων μη νόμιμων απαιτήσεων, υπό την απειλή της απόλυσης. Και οι εργαζόμενοι να υποκύπτουν μη έχοντας άλλη εναλλακτική, με κόστος την ψυχική υγεία τους, αλλά και αύξηση πιθανότητας ατυχήματος.

Αν και είναι θέμα περισσότερο των Ιατρών Εργασίας ως Τ/Α δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε διότι στο 80-90% των εργαζόμενων που επιβλέπουμε δεν υπάρχει Ιατρός Εργασίας.

Η εκπαίδευση των Τεχνικών Ασφαλείας ( Τ/Α) στη αναγνώριση, αξιολόγηση, και διαχείριση αυτών των παραγόντων είναι από ανεπαρκείς έως απούσα. Η παρακολούθηση σχετικών ενημερώσεων σε ημερίδες, περισότερο διαπιστωτικό χαρακτήρα του προβλήματος έχουν και όχι επιμορφωτικό για την κατανόησή και διαχείριση του. Να πάρουν δηλ. εργαλεία για να δουλέψουν, γιατί τελικά αυτοί θα κάνουν την δουλιά.  Προς τούτο θα αναφέρω ορισμένες προτάσεις από προσωπική εμπειρία και όχι επιστημονική προσέγγιση.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

Με το που μπαίνουμε σε ένα εργασιακό χώρο, αμέσως διαισθητικά καταλαβαίνουμε το εργασιακό κλήμα που επικρατεί από: α) Κανένας εργαζόμενος δεν χαμογελάει ακόμη και αν προσπαθήσουμε να τον προκαλέσουμε (για διερευνητικούς λόγους) με ένα αστείο η ανέκδοτο. Β) Παρ’ όλο που χαιρετάμε κάποιον παραμένει κλειστός στον εαυτό του, σκυμμένος πάνω στη δουλειά του και δεν θέλει να ανοίξει συζήτηση.

Γ) Ο εργοδότης ισχυρίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι δεν συνεργάζονται μαζί του, δεν αποδίδουν, δεν ενδιαφέρονται για την επιχείρηση.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η αξιολόγηση της σοβαρότητας του παράγοντα, αν και υπάρχουν κριτήρια, τις περισσότερες φορές είναι υποκειμενική, γιατί ο εργαζόμενος αρνείται να μιλήσει φοβούμενος.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

 

Α) Αύξηση επικοινωνίας του Τ/Α με τον εργαζόμενο, με αρκετή συζήτηση μαζί του να καταλάβει ότι ενδιαφερόμαστε γι’ αυτόν και δεν ενεργούμε εκ μέρους των εργοδοτών, αλλά η υπηρεσία μας είναι ανεξάρτητη προς όφελος όλων.

Β) Προσπάθεια του Τ/Α να αυξηθεί η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη μεταξύ διοίκησης της επιχείρησης και εργαζομένων. Να υπάρχει το ειλικρινές ενδιαφέρων εκ μέρους της για τους εργαζόμενους ως άτομα και όχι μόνο ως θέσεις εργασίας.

Γ) Να γίνεται ενημέρωση για διαχείριση της ψυχολογίας και συναισθημάτων:

1. Διπολική Σκέψη

Δεν πρέπει να σκεπτόμαστε απόλυτα σαν να υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο. Όλα η Τίποτα. (π.χ. στο δισέλιδο κείμενο που παρέδοσα έκανα τρία ορθογραφικά λάθη Ήταν τελείως άχρηστο!)

2. Υπεργενίκευση

Ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός ερμηνεύεται σαν μια ατέλειωτη αλυσίδα πολλών αρνητικών γεγονότων. Ένας καταθλιπτικός πωλητής ενοχλήθηκε τρομερά όταν είδε μια κουτσουλιά πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του. Σκέφτηκε, “Τι άτυχος που είμαι! Τα πουλιά λερώνουν πάντα το δικό μου αυτοκίνητο!”

3. Νοητικό Φίλτρο

Μια αρνητική λεπτομέρεια αλλάζει όλη την πραγματικότητα. ( Σε μια παρουσίαση που πήρε επαίνους, κάποιος έκανε ένα επικριτικό σχόλιο και εμείς ασχολούμαστε μέρες με αυτό, αγνοώντας τους επαίνους του κοινού).

4. Δισειδαιμονία:

Έσπασα ένα ποτήρι το πρωί. Θα πάει χάλια η μέρα μου. Ναι θα πάει χάλια αν το πιστέψει ότι έτσι θα πάει!

5. Γενίκευση:

Έκανα ένα λάθος. Τι άχρηστος που είμαι. Τίποτα δεν μπορώ να κάνω σωστά! ή αν κάνει κάποιος άλλος λάθος (ο λάθος χαρακτηρισμός) Τι βλάκας που είναι!

6. Τόνωση θετικής σκέψης:

Σκέψη σε επιτυχία. Σήμερα με τη δουλειά μου κατάφερα αυτό. Αύριο θα καταφέρω κι άλλα πράγματα.

Σκέψη σε αποτυχία. Ευτυχώς έχω τουλάχιστον τη δουλειά μου, την υγεία μου, την οικογένειά μου και αληθινούς φίλους. Πολλοί άνθρωποι δίπλα μου δεν το έχουν καταφέρει αυτό ή δεν νοιώθουν ευχαρίστηση από απλά πράγματα (π.χ. κάνοντας ένα μπάνιο στη θάλασσα έστω και από πολυτελές γιότ).

 

Ο Τ/Α πρέπει να εισπράττει τα θετικά συναισθήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών. Να μπορεί να διαβάζει στα μάτια τους ότι είναι ο άνθρωπος που έρχεται στην επιχείρηση (έχοντας την διοικητική αυτονομία) για να τους ακούσει, να τους προσέξει και να ασχοληθεί με την ποιότητα της καθημερινότητάς τους στην εργασίας. Ίσως και να αποτελεί το μοναδικό λιμάνι στην σημερινή εργασιακή τρικυμία.

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο αποτέλεσε ένα μέιλ που έλαβα από τον καλό συνάδελφό μας Παρασκευά Βερώνη και αφορά την τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου για χαρακτηρισμό μιας απόπειρας αυτοκτονίας εργαζόμενης ως Εργατικό Ατύχημα το οποίο και επισυνάπτω.

Όποιος μπορεί με προτάσεις να βοηθήσει για καλές πρακτικές στη διαχείριση αυτού του παράγοντα ας στείλει στο [email protected] τις απόψεις του.

Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας λόγω εργοδοτικής πίεσης

Εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, η απόπειρα αυτοκЉȀ멚౬Љ橀甸(Item盄Count틼盃榽盄￿웿￿￿ﱬ﷔뫪౬ꯤफ䀋￿￿꾐̦ ܱ횅䉦皰듈7ࠃ䱼̦觴䊝皰 듈7썮౬౬ItemЉCount릎予盅퉐ࣩ뫪౬i頻ﱤ﫼亓盅릎﬜敌࿰뫪౬퉐ࣩ릎予盅튨ࣩ믪౬큤먲࿱앆౬౬�࿶౬ࣩ華ﱌ랖࿱ᮬﱔ⿌ƒ�࿶౬犮W౬娼û謁ﱔ﫬猄W﬌ﱀ猧W﬌䛌ûﱔ⿌ƒ猦W献W䛌ûﱬ⾴ƒMoveEof㸨皱櫲A׼ָAﱸ﫞໭릎予盅퉐ࣩ뫪౬iﰼ﷔ﱬ亓盅릎ﲌ敌࿰⚨(⚨(⚨(ڽ皱𥳐Ѐꓨब齃ۊ皱ڽ皱﫸頻ꓨब﫸⚨(。ﬖ㐪ﬖ犫盄梅皃盄Љ䕄̦￿￿믪౬﬜癏盄畏盄릎튤ࣩ䫬ࣰ齃믪౬﬜ᩄꋔ̦ꓨब瑉浥切턜ࣩלּᤀꋔ̦୔潃湵t樻먁瞯뮐꛸먣瞯�⣂⬜皜⎗皙⪥!ᵗꬣﯔꭿ瞲 櫲A ⚨(⚨(ڽ皱ڽ皱ﱠЀꓨबﱠۊ皱ﱘ⚨(㋦ﬖ⚨(㊞ﬖﮨ㚂ﬖﮨ皃盄Љ䲈̦￿￿ﱠﲤ癏盄퉌ࣩ䵄ࣰ퉌ࣩ䵄ࣰﱠ⑔ﲤↈ뵔̦ꓨबS潅f+S++ﰤָAﭸﯔ㸨皱#Ȗﭸ+ቲĀ䟺@리̎ᾠ￿蠀瀀蠁䀴簀렀렀䀵저瀁렁鰁䀴一砀저툀䀵蠀ᑴ࿷ࠀ숀�䀵숀�ᑴ࿷ࠀࠀ䀴ﯴ࿶ࠀ凜ߺ眽א眽ࠋ眽￿￿￿￿ᾘ(ᾘ(麗ߺ眽䀹א眽ࠋ眽￿￿￿￿ᾘ(ᾘ(￿䀹￿￿﫞[ﯴ࿶￿￿䵧皰ﯾ࿶蒞ľõඑ횅婢䪜皰ᾘ(ࠀ䀹￿￿ﯴ࿶￿￿౬﫠䪩皰圫皰頻䀹 ߿ À(Ռ(⩠૦⑄ࣰ૧૧בֿ园皰릎賓碧盄￾￿齃﬜틼盃々ƒ彩䷬盅튨ࣩ齃﬜㽞ﬖ﬐뛿࿱Ј䀹￿￿ﯴ࿶뜓࿱⿕ƒ�࿶౬琮WﬨЈ瑃WValu䀹ﬤ౬ﱔ䀹﫠ﰨ瓼Wﱔﲀ ﳰ�಄ﭘ餱盄⏬�಄㺚ﬖﭸ㺒ﬖﭸ륕@ﮠᕹﮘ䗃@ﭰ蝒@鱠૧ﱨ﯄ᕺ뷕@ﮨ뷲@뷺@ﱨ嗬౬嗸౬嵭࿰౬ᔇ࿰嗸౬﯐廼࿰嗬౬ᙐ࿰౬嵥࿰ﳰᙧ࿰౬ﰄᙐ࿰౬嵭࿰ﱌᙧ࿰౬ﰠ锲盄౬䛌û 鍦盄簬盄釨B릎ﱤ阎Bﳰ릎ﱤ౬ﱬ錠Bﱔﳰ⿌ƒﲀﲀ鍸Bﱬက׵唨̜ﱔⲍƒ︔Ⲡƒ﷼ﳰ⿌ƒﲌⲭƒ︔ﲘⴱƒ︔︰⾀ƒ︔䛌ûက׵௬ƒ 믪౬ ౬ 믪౬ ￿ ￿ˀ׳ﹼﺀ莰̉㴬ࣴ尼૧ﺈ␯ˆﹰﹼ︼┡ˆﺈﺐ◘ˆﺈ䛌û䛌ûﺨ੅꣌׮ⅰ̊폋R︠̎ᑀ̒莰̉蝬૧ﻠᾏEﺜᾮEﻠﺨ῭Eﻠﺴ⁋EﻠﻨEﻠ䛌û䛌û⨐ӂ䛌û䛌û�׸ﹸ੅ﻨę0䎛T\䏉T0䛌û䛌û츐̕䛌ǻ츐̕、㖘Tঐึɡɷȵ⋴þ㢶Th㣀T、ー㣹T、䛌û䛌û⋴þ츐̕タ䡶û翽ᅩ榘@タヤ㝄眽翽㜠眽૙횅ᅵ鳔瞱翽ᒿꬣ翽ᒿꬣᅠ¦੐瞳�↓鲟瞱￿￿퓛瞳䛌û翽捁硴 ㍜Ü 4żᨦʘDˠɤ熺ՄJ֐͎䥛ⵙ࣠2औ̆㋎జBౠ̼忈㡐ྜ^࿼ͮՄ넨፬VᏄΞ ìżᘠវޠἼຌⷈ̔ボ˜ㅴÌ㉀ð ㌰( ㍘獓摈,Œᗨ,^^$8C:\WINDOWS\WinSxs\ᨦĜDŤɤ熺ψJД͎䥛ⵙݤ2ޘ̆㋎ઠB૤̼忈㡐ภ^຀ͮՄ넨ᇰVቈΞMicrosoft.Windows.SystemCompatiblelĎǐ,˞炣㩓뫿ǐº̌Microsoft.Windows.SystemCompatible,processorArchitecture=”x86″,publicKeyToken=”6595b64144ccf1df”,type=”win32″,version=”6.0.10240.16384″System Default Contextx86_microsoft.windows.systemcompatible_6595b64144ccf1df_6.0.10240.16384_none_4368f4e328640650Microsoft.Windows.IsolationAutomationlĔҀĊ֔랔㮗뫿ǐÀڠMicrosoft.Windows.IsolationAutomation,processorArchitecture=”x86″,publicKeyToken=”6595b64144ccf1df”,type=”win32″,version=”1.0.10240.16384″C:\WINDOWS\WinSxS\manifests\x86_microsoft.windows.isolationautomation_6595b64144ccf1df_1.0.10240.16384_none_ed58617f9a167471.manifestx86_microsoft.windows.isolationautomation_6595b64144ccf1df_1.0.10240.16384_none_ed58617f9a167471Microsoft.Windows.GdiPluslüࠄòऀ殮稏㗯Ǒ¨৴Microsoft.Windows.GdiPlus,processorArchitecture=”x86″,publicKeyToken=”6595b64144ccf1df”,type=”win32″,version=”1.1.10240.16603″C:\WINDOWS\WinSxS\manifests\x86_microsoft.windows.gdiplus_6595b64144ccf1df_1.1.10240.16603_none_d15a3826af6dca5f.manifestx86_microsoft.windows.gdiplus_6595b64144