ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώθηκε από την Γεν. Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας παράταση επιμόρφωσης των εργοδοτών έως τον Οκτώβριο του 2014.

Έγινε άλλη μια απαξίωση του θεσμού Υ/Α/Ε. Δηλαδή και 50 εργαζόμενους να έχει μια επιχείρηση Γ! κατηγορίας μπορεί ακόμη (νόμιμα παρακαλώ), να μην τους παρέχει υπηρεσίες Υ/Α/Ε.

 

Οι λόγοι, όπως αυτοί αναφέρονται στην απόφαση που πάρθηκε είναι οι εξείς:

  • Αιτήματα φορέων των επιχειρήσεων ότι μεγάλος αριθμός εργοδοτών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για «άμεση πληροφόρηση». Τότε γιατί τους δίνετε παράταση ? Σήμερα υπάρχουν πολλές καινές θέσεις για την παρακολούθηση σεμιναρίων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΙΝΥΑΕ και Επιμελητήρια. Τι καταλαβαίνει κανείς από αυτό;
  • Συνεχίζει η απόφαση <λαμβάνοντας υπ όψιν το παραπάνω σε συνδυασμό με τις οικονομικές συγκυρίες, παρατείνοντας την προθεσμία που είχε δοθεί έως τις 15/10/2014.> Δηλαδή δεν έχουν οι εργοδότες 80 – 100€ να δώσουν και πρέπει να διευκολυνθούν μέχρι τον Οκτώβρη παρακαλώ!!! Τους «άμοιρους» εργαζόμενους σήμερα, εν έτη 2014, που δεν λαμβάνουν ακόμη υπηρεσίες Υ/Α/Ε ποιος τους υπολογίζει; Στα 100€ του εργοδότη πρέπει να δοθεί η προτεραιότητα? Άσε που ούτε αυτό πληρώνει συνήθως, γιατί κάνει χρήση του ΛΑΕΚ.

Η απόφαση αυτή του υφυπουργού Κου Β. Κεγκέρογλου έρχεται σε αντίθεση με την δέσμευση του στην Βουλή, σε σχετική επερώτηση, ότι θα εξετασθεί το θέμα της αναποτελεσματικότητας της επιμόρφωσης των εργοδοτών, και να γίνεται έλεγχος των επιχειρήσεών τους δύο φορές ανα έτος από Τεχνικό Ασφαλείας, γιατί στην πράξη καλύπτουν μόνο την τυπική υποχρέωση, χωρίς να προσφέρουν υπηρεσίες Υ/Α/Ε στους εργαζόμενους τους. Με τέτοιες αποφάσεις δεν αναβαθμίζεται ο θεσμός. Συνεχίζει να βρίσκεται για πολλούς σε εθελοντική βάση και οι προσπάθειες να αναβαθμιστεί, με καμπάνιες & αφίσες, είναι πολύ καλές αλλά περιορισμένης αποτελεσματικότητας.

Αποδεικνύεται έτσι για άλλη μια φορά η ορθότητα της θέσης μας. Ότι πρέπει , δύο φορές τον χρόνο να γίνεται έλεγχος αυτών των επιχειρήσεων από Τεχνικό Ασφαλείας.

Τα συμπεράσματα είναι στην κρίση σας.