Χριστούγεννα με ασφάλεια για τα παιδιά

Το μικρό σας είναι ένας πραγματικός σίφουνας μέσα στο σπίτι; Έχετε προ πολλού μαζέψει όλα τα γυάλινα διακοσμητικά από τα τραπέζια; Και τώρα που ήρθαν τα Χριστούγεννα και θέλετε να στολίσετε τι γίνεται; Η μία λύση είναι να ξεχάσετε για φέτος την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Το δέντρο θα μείνει στην αποθήκη, τα λαμπάκια θα μείνουν σβηστά και το σπίτι θα παραμείνει όσο ασφαλές ήταν και τις προηγούμενες μέρες. Η άλλη λύση είναι να δέσετε το μικρό σας ζωηρούλη και να περάσετε τις άγιες μέρες στης φυλακής τα σίδερα που, εκτός από τους λεβέντες, φιλοξενούν και τις μαμάδες που δένουν τα παιδιά τους τα Χριστούγεννα (ελάτε, το ξέρετε ότι αστειεύομαι!) Υπάρχει φυσικά και η τρίτη και καλύτερη λύση να απολαύσετε μαζί με το παιδί σας την ζεστή ατμόσφαιρα που η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση προσφέρει αυτές τις μέρες. Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές έτσι ώστε να περάσετε χαρούμενα και προπάντων ασφαλή Χριστούγεννα με τον μικρό σας διαβολάκο προστατευμένο από τις επικίνδυνες παγίδες της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, χωρίς να θυσιάσετε την μαγική ατμόσφαιρα των ημερών.

Το στόλισμα του δέντρου
Φωτάκια που αναβοσβήνουν, γυαλιστερά στολίδια που κουνιούνται και λαμπυρίζουν, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πραγματικός πειρασμός για τα μικρά παιδιά. Αν μπορείτε μπλοκάρετε την πρόσβαση στο χριστουγεννιάτικο δέντρο με κάποιο κάγκελο σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για να μπλοκάρουμε τη πρόσβαση των παιδιών στις σκάλες.
Θα πρέπει επίσης στα χαμηλά κλαριά να κρεμάσετε μπάλες και στολίδια που να είναι από άθραυστο υλικό (πχ. πλαστικό) και το μέγεθός τους να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην χωρούν στο παιδικό στοματάκι. Θυμηθείτε το κανόνα που λέει ότι οτιδήποτε μπορεί να περάσει μέσα από τον χαρτονένιο κύλινδρο του χαρτιού τουαλέτας είναι επικίνδυνο να το καταπιεί το παιδί. Διαλέξετε λοιπόν στολίδια μεγαλύτερου μεγέθους.

Η στατικότητα του δέντρου
Αν το δέντρο έχει κάποια αδυναμία στην στατικότητα, το μικρό σας θα την ανακαλύψει αφού μπορεί να το κοιτά από πλεονεκτικότερη θέση. Μην ξεχνάτε ότι είναι αρκετά κοντό και μπορεί να δει τα πράγματα από κάτω προς τα πάνω, βλέποντας πράγματα που εσείς δεν βλέπετε από το ύψος σας.
Χρησιμοποιήστε μερικά τούβλα ή άλλα βαριά αντικείμενα για να σταθεροποιήσετε την βάση του δέντρου. Μπορείτε επίσης να βιδώσετε έναν ασφαλή γάντζο στον τοίχο πίσω από το δέντρο και να το δέσετε για έξτρα ασφάλεια.

Καλώδια παντού
Θα έχετε ήδη διαπιστώσει πιθανόν ότι η περιέργεια των παιδιών ερεθίζεται πολύ από τα καλώδια. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσετε αρκετές σειρές από φωτάκια κρύψτε τα καλώδια μέσα στους ειδικούς σωλήνες για καλώδια που κυκλοφορούν στον εμπόριο. Αν το παιδί σας είναι περισσότερο ζωηρό από τα άλλα ίσως θα είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου φωτάκια τα φετινά Χριστούγεννα. Δεν είναι να παίζουμε με το ηλεκτρικό ρεύμα, σωστά;

Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα φυτά
Πολλά ζωντανά φυτά που χρησιμοποιούμε για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, όπως για παράδειγμα τα γκι, είναι τοξικά για το μωρό σας (και για το κατοικίδιο παρεμπιπτόντως). Ρωτήστε λοιπόν κάποιον εξειδικευμένο ανθοπώλη ή γεωπόνο πριν αγοράσετε ζωντανά χριστουγεννιάτικα φυτά.

Χριστουγεννιάτικα τραπεζομάντηλα
Είναι κόκκινα, πράσινα, έχουν κεντημένα ή σταμπωτά σχέδια  σε έντονο χρυσό ή ασημί χρώμα και πολλές φορές χαρούμενες φουντίτσες κρέμονται από τις γωνίες τους. Ό,τι πρέπει για να προκαλέσουν το μικρό σας να τα τραβήξει προκαλώντας την απόλυτη καταστροφή!
Στερεώστε τα τραπεζομάντηλα με κλιπς ή κολλητική ταινία και βάλτε τις καρέκλες κολλητά στο τραπέζι για να μην μπορεί να σκαρφαλώσει.
Περισσότερο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί και η κουζίνα αυτές τις μέρες, που ο φούρνος δουλεύει στο φουλ κι εσείς είσαστε πολύ απασχολημένη, να φουρνίσετε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, να ετοιμάσετε πολύπλοκες συνταγές και να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας. Χαλαρώστε! Ειδικά φέτος, που είσαστε μανούλα ενός πολύ μικρού παιδιού κανείς δεν θα σας κακολογήσει αν κάνετε λιγότερα. Μην παρασύρεστε από την ένταση των ημερών και ξεχαστείτε σε ότι αφορά την ασφάλεια του μικρού σας.

Ο τελικός έλεγχος
Όταν έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορείτε σε ότι αφορά την ασφάλεια του μικρού σας παιδιού κάντε κάτι τελευταίο: Κάντε μια βόλτα μέσα στο σπίτι από την οπτική γωνία του παιδιού σας. Μπουσουλίστε σε ολόκληρο το σπίτι για να δείτε τα πράγματα έτσι όπως τα βλέπει το μικρούλι σας και σκεφτείτε τι θα κάνατε, τι θα σας προκαλούσε το ενδιαφέρον και σε τι έχει πρόσβαση που μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο.